Štátny veterinárny a potravinový ústav, Veterinárny a potravinový ústav v Bratislave

slovensky | English

Oddelenie chémie a toxikológie

Vedúca oddelenia: Ing. Vojsová Yveta  
Tel.: +421 2 38108 260
E-mail: yvojsova@svuba.sk

Zástupca ved.oddelenia: Ing. Martinkovičová L., Ing.Bartalosová I.
Tel.: +421 2 38108 263
E-mail: lmartinkovicova@svuba.sk, ibartalosova@svuba.sk

Stanovenie mykotoxínov (kontaminantov) v krmivách a v potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu

  • Stanovenie Aflatoxínov B1,B2,G1,G2
  • Stanovenie Ochratoxínu A 
  • Stanovenie Deoxynivalenolu
  • Stanovenie Zearalenonu
  • Stanovenie sumy Fumonizínov
  • Stanovenie T-2, HT-2 toxínu
  • Stanovenie Aflatoxínu M1
  • Stanovenie Nivalenolu
  • Stanovenie patulínu

Stanovenie aditívnych látok v potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu a v nápojoch

  • Stanovenie konzervačných látok – kyselina benzoová, kyselina sorbová, parabény
  • Stanovenie kyseliny mravčej
  • Stanovenie kyseliny propiónovej
  • Stanovenie syntetických farbív
  • Stanovenie prírodného farbiva Košenila, kyselina karmínová
  • Stanovenie kofeínu
  • Stanovenie chinínu
  • Stanovenie syntetických  sladidiel – aspartám, cyklamát, sacharín, acesulfám K, neohesperidín
  • Stanovenie dusitanov a dusičnanov v zelenine, ovocí  a v detskej výžive


Chemickotoxikologické vyšetrenia

  • chemickotoxikologické vyšetrovanie príčin intoxikácií u rôznych druhov zvierat, chemické analýzy veterinárnej toxikológie
  • stanovenie pH v biologickom materiáli
  • stanovenie chloridu sodného (NaCl)
  • stanovenie amoniakálneho dusíka
  • stanovenie dusitanov a dusičnanov v biologickom materiáli a v krmivách


Kvantitatívne stanovenie vybraných fyzikálno-chemických parametrov vo vzorkách vôd – pitná, povrchová, odpadová, napájacia

  • reakcia vody - pH
  • dusitany, dusičnany
  • amónne ióny
  • voľný chlór
  • chemická spotreba kyslíka manganistanom
  • chloridy
  • sírany
  • fluoridy
O nás | Kontaktujte nás | ©2005 Veterinárny a potravinový ústav v Bratislave